Защо преяждаме, когато сме напрегнати? 25.06 | 11:39

Според американски учени, преяждането със сладки или мазни храни е свързано с хормона на глада, който се увеличава при стрес

От Кремена Бедерева

Апетитът идва от хормон, който повишава желанието за консумиране на мазни храни, смятат американски учени, провели проучване в САЩ, пише Telegraph.

Преяждането със сладки или мазни храни отдавна е свързано със състояния като стрес или тревожност. Около две пети от американците, участвали в изследването, смята, че прекаляват с тези храни, когато са под напрежение или стрес.

Всичко това води до затлъстяване, като половината от британците се класифицират като хора с наднормено тегло и всеки пети смята, че има риск от затлъстяване.

Американските учени установили още, че нивата на грелин - хормона на глада, се увеличават по време на стрес, като засилват чувството на глад за мазни храни.

Екип от университета в Тексас изучавал нивата на хормона при мишки, изложени на различни стресови ситуации, като по време на тестовете, учените хранили мишките с разнообразна и мазна храна.

Проучването, публикувано в списанието за клинично изследване, заключава, че повишеното ниво на грелин, предизвикано от стрес, повишава апетита.

Д-р Джефри Зигман, от Медицинския център към университета в Тексас смята, че и при хората е така, като много хора, когато са под напрежение или стрес, започват да консумират повече мазни храни и да увеличават приема на калории.

Водещи

Най-четени