Здравната комисия отхвърли отмяната на забрана за пушене 24.10 | 18:03

2 от общо 3 законопроекта за изменение на Закона на здравето бяха отхвърлени

От Ивелина Георгиева

Отмяната на забраната за пушене на обществени места не мина пред Здравната комисия в парламента. Два от общото трите Законопроекта за изменение на Закона на здравето бяха отхвърлени от народните представители.

Законопроектът, внесен от Волен Сидеров и група народни представители не мина на първо четене в Здравната комисия. 10 депутати гласуваха "против", 7 "за" и нито един "въздържал се".

Законопроектът на БСП, внесен от депутата Спас Панчев също не мина, като против него гласуваха 10, а в негова полза гласуваха седем депутати.

Законопроектът, внесен от МС бе приет единодушно с 18 гласа "за" и нито един "против".

След над два часа на дебати депутатите стигнаха до решението за оставане на забраната. Най-отявлено против отмяната на забраната бяха депутатите от ГЕРБ, които влязоха в словестни битки с народните представители от "Атака" и с част от представителите на бизнеса.

 

"В момента във всички заведения въпреки забраната за пушене се пуши навсякъде, само че вместо пепелник ти се дава вазичка с цветя", каза депутатът от "Атака" Димитър Димов.

Той се обърна към лекарите в комисията, които изнасят данни за заболяванията в следствие на тютюнопушенето, като заяви, че голямата смъртност в България се дължи на стреса.
"Не му отнемайте правото на българина да запали една цигара", призова Димов.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова се обърна към него със забележката, че когато говори за право да има предвид, че нито е лекар, нито е юрист.

Димов посочи, че ако от ГЕРБ бяха загрижени за здравето на българите, нямаше да закрият 17 болници през мандата си. Той допълни, че над 300 милиона лева по-малко са приходите в бюджета от тази забрана.

Според него най-големият проблем за здравето на българина не е тютюнопушенето, а политиката която се води през последните години в страната.

Атанасова изрази съжаление, че здравният министър Таня Андреева не присъства на заседанието на комисията, за да я поздрави за позицията й в подкрепа на оставане на забраната за пушене. Бившият министър на здравеопазването поздрави и социалния министър Хасан Адемов за негативната му отношение относно закона.

Тя не спести забележката си към министъра на спорта, която подкрепя отмяната на забраната.
"Министърът на младежта и спорта подкрепя всички вредни фактори на околната среда за подрастващите", коментира Атансова.

Димитър Лукарев от Съюза на заведенията в България обвини депутатките от ГЕРБ Даниела Дариткова и Десислава Атанасова, като заяви, че са въвели забраната за пушене докато са били в кабинета на ексминистър-председателята Бойко Борисов с представители на определени бизнеси и им е било казвано, как и какво да мислят.

Лукарев допълни, че въведената забрана за пушене е изцяло лобиска.

Водещи

Най-четени