Здравната комисия "пусна" бюджета на касата за 2014 г. 07.11 | 19:15

Ваксините и ин витро процедурите отиват към ресорното ведомство

От Христина Рафаилова

Здравната комисия в парламента прие бюджетът на НЗОК за следващата година на първо  четене. 10 от депутатите гласуваха "за", четирима се обявиха против, а 3 се въздържаха. 

Парите за системата през 2014 г. остават непроменени, съобщи TV7.  

Приходите, които трябва да бъдат събрани от здравни вноски, се изчислени на 1,8 млрд. лева. Средствата за осигуровки, които трябва да бъдат разплатени от държавата за държавните служители, пенсионерите и учащите, са 975 млн. лева.  

В бюджета на касата са заложени средства за болничната помощ в размер на 988 млн. лева. Според разчетите през 2014 г. лечебните заведения ще харчат по 72 млн. лева  на месец. 

Горещата тема за орязаното финансиране за здравните заведения беше дискутирана по време на заседанието. Поради дефицит в бюджета на касата болниците получават 80% от средствата за извършените дейности. Остатъкът от тях ще бъде осигурен през следващата година. Шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов коментира, че доплащането не трябва да се включва в бюджета за 2014 г. От съсловната организация предупреждават, че така се залага дефицит. 

Ресорният министър Таня Андреева каза, че  от  финансовото ведомство са обещали ваксинациите и интензивните грижи отново да станат отговорност на здравното ведомство. Шефът на касата преди време каза, че именно подобни дейности, несвойствени за НЗОК, водят до дупката в бюджета на фонда. 

Към министерството ще отидат и ин витро процедурите.

Водещи

Най-четени