Здравният министър категорично "против" връщането на стария режим за пушене 11.12 | 11:54

Тази седмица в НС ще се обсъжда възможността за промяната

От Кремена Бедерева

Аз съм против връщане на стария режим за пушене на закрити обществени места. Смятам, че изобщо не е редно да съпоставяме темата за загубите на бизнеса със здравето на нацията.

Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде агенция "Фокус”.

По думите на Атанасова - ако трябва да говорим колко средства се дават за онкология, за лекарства за сърдечно-съдови заболявания, статистиката е ужасяваща.

"България е сред първите места по заболявания на сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания. Мисля, че към това трябва да насочим усилията си, а не – към връщане на вредните навици на българите", каза Атанасова.

Освен това стана ясно, че членовете на ГЕРБ в комисията по здравеопазване в Народното събрание няма да подкрепят проекта за отмяна на забраната за тютюнопушене. В това е уверена председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Тази седмица се очаква комисията да разгледа законопроект, предвиждащ да се върне старият режим за пушене на обществени места, включително на работните места.

А според д-р Маша Гаврилова, експерт към сдружение "България без дим" "не следва да се прави всемирна трагедия, от това, че хората са поставени в условия, в които няма да могат да задоволят зависимостта си от тютюнопушене". Според Гаврилова забраната за пушене на обществени места не трябва да се отменя, защото намаляването на посещаемостта в заведенията не зависи само от тютюнопушенето.

Водещи