Здравният министър обеща: Няма да съкращава лекари 22.08 | 08:24

Вдигат поне с 10% заплатите в Спешната помощ

От Христина Рафаилова

200 000 лева финансов ресурс ще бъде освободен след съкращенията в здравната система, като те ще засегнат само администрацията, а не лекари и сестри. Това увери ресорният министър Таня Андреева пред TV7. Тя заяви, че спестените средства ще са само от заплати и те ще отидат за реално здравеопазване. 

Министърът каза, че намаляването на служителите се налага, тъй като администрацията е раздута. Тя даде за пример Съвета за цени и реимбурсация, където работели 45 човека. Андреева обясни, че във ведомството й едно писмо се движело между отделните дирекции по 2 седмици, преди да стигне до министъра или заместниците му. 

Тя каза, че могат да се съкращават не само служители, но и незаети щатни бройки, които били 700 в момента. 

Андреева заяви, че писмото, за което алармираха вчера синдикатите, е чиновническа грешка. В него се искало да се дадат предложения за 10% съкращения не на персонала, а на администрацията в заведенията и структурите, които се финансират от бюджета на здравното ведомство. Тя каза, че то няма императивен характер и тя ще се съобрази с предложенията. 

След писмото Андреева каза, че е получила редица обаждания от шефове на лечебни заведения. Андреева е разговаряла с директора на психиатричната болница "Иван Рилски", която обяснила, че не може да освобождава персонал. Вероятно съкращения ще има в Центъра за радиационна защита. 

Андреева съобщи, че заплатите на служителите на Спешната помощ ще бъдат увеличени с 10%, а ако има допълнителен ресурс, те ще се повишат и с повече. Също така ще бъде закупена нова апаратура за линейките, тъй като някои от тях били като таксита. 

Водещи

Най-четени