Здравословен начин на живот - здравословно кръвно налягане 17.05 | 09:36

Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

От iNews.bg

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва на 17 май всяка година, от 2005 г. насам по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията, профилактиката на този "тих убиец" – артериалната хипертония.

Сърдечносъдовата смъртност е 65-66% от общата смъртност у нас, като 80% е свързана с артериалната хипертония, която засяга около 1 милиард от населението на света и е причина за смърт на повече от 7 милиона души всяка година.

Разпространението на артериалната хипертония сред подрастващите в различни страни е 4-7%, а сред българските деца и юноши е 5-6 %. Артериалната хипертония продължава да бъде нарастващ здравен проблем в световен мащаб.

У нас Българската лига по хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще отбележи 17 май с национална кампания, под мотото "Здравословен начин на живот - здравословно кръвно налягане”.

В градовете София, Плевен, Пловдив и Варна, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите:

- ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници;

- ще получат печатни материали със съвети как да се справят с високото кръвно налягане, също и методични указания за поведение при деца и подрастващи с АХ. Книжките се разпространяват от Международното дружество по хипертония;

- ще бъдат направени тестове за оценка на информираността с награди;

- ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите.

Местата на тези пунктове са съответно:

- София - Южен парк, Борисовата градина (езерото Ариана), Парк "Заимов”, Градинката пред Народния театър, Градинката пред Халите, Софийски университет (пред Народна библиотека), Градинката пред НДК;

- Плевен - пред Театъра, площада пред Областна администрация, двора на Медицински Университет;

- Варна - в двора на Медицински Университет; на 15 и 16 май в УМБАЛ "Света Марина" и ДКЦ "Св. Клементина" безплатни прегледи, включително на деца с артериална хипертония;

- Пловдив - пред Общината и пред поликлиниките на УМБАЛ "Свети Георги”.

Акцията, посветена Световния ден за борба с хипертонията, ще продължи до 19 май.

Хипертонията се среща 6 пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт сполетява най-вече пълните хора. Талия над 102 сантиметра за мъжете и над 88 сантиметра за жените показва повишена заплаха от сърдечно-съдови заболявания.

Над 1 млрд. души по света са с наднормено тегло, като 400 млн. от тях са със затлъстяване. Още по-тревожен е фактът, че едно от шест деца в света е със свръхтегло.

Нормалното артериално кръвно налягане при възрастни е в рамките под 90 mm Hg (12,0 kPa) за диастолната (долната) и под 140 mm Hg (18,7 kPa) за систолната (горната) стойност.

Систоличното кръвно налягане (горната граница) се формира от ударния обем на сърцето и зависи от силата на сърдечното съкращение. Основната функция на сърдечния мускул е помпената. При всяка своя систола (съкращение), сърцето изтласква кръв към всички органи и тъкани на тялото.

При диастола (отпускане и разширяване), сърцето се пълни с кръв от големите венозни съдове, които се вливат в предсърдията. Редуването на систола и диастола в ритмична последователност е присъщо за нормално функциониращото сърце. С колкото по-голяма сила сърцето изтласква кръвта при систола, толкова е по-висока е горната стойност на кръвното налягане.

Диастоличното кръвно налягане (долната граница) зависи от състоянието на периферните артериални съдове от малък калибър. Тази стойност на кръвното налягане няма нищо общо със сърдечната дейност. В момента на регистрирането на долната граница на кръвното, сърцето е отпуснато и се намира в диастола.

По този начин, тази стойност съвпада по време с диастолата и затова носи името "диастолично”. Когато периферните артериални съдове са свити (съдов спазъм), диастоличното кръвно налягане се повишава.

Водещи

Най-четени