Зелен чай за тънка талия 06.10 | 10:55

Съединение, съдържащо се в напитката, значително забавя напълняването

От Кремена Бедерева

Ако искате да изтриете като с магическа пръчка последиците от мазните храни върху талията си, най-добре да оставите настрани чашата с червено вино и я напълните със зелен чай.

Съединение, съдържащо се в напитката - епигалокатехин-3-галат (EGCG), значително забавя увеличаването на килограмите и наднорменото тегло, показва ново проучване, цитирано от в. Daily express.

EGCG е силен антиоксидант, който помага за отстраняването на свободните радикали, като по този начин допринася за предпазването от различни заболявания.

Мишки, хранени с мазни храни, били инжектирани с EGCG. Оказало се, че те отслабвали по-лесно от тези, които не са консумирали същата храна, без съдържание на добавката в чая. EGCG също така абсорбира 30% по-малко мазнини.

"Изглежда има няколко причини за това", казва д-р Джошуа Ламбер, специалист по храненето. "Първо, EGCG намалява способността за усвояване на мазнини и второ - той подобрява способността да се използват."

Проучването, публикувано в онлайн списанието
Obesity, показва, че всъщност добавката в зеления чай не потиска апетита.

В експеримента мишките са били хранени основно с млечен шейк, с изключение на една група, на която е било давано и зелен чай с млякото.

За да е ефективно действието на добавката, съдържаща се в зеления чай, човек трябва да пие по 10 чаши на ден, за да си снабди с необходимото количество EGCG, препоръчват още учените, провели изследването.

Но последните проучвания дори показват, че само няколко чаши зелен чай на ден могат да помогнат лесно да бъдат контролирани килограмите.

Според д-р Ламбер хората трябва да консумират само няколко чаши зелен чай на ден, за да има ефект върху теглото им. Той съветва хората на средна възраст, които са започнали да качват килограми или пък имат вече коремче, да намалят яденето, но и да добавят зелен чай в менюто си за по-добър ефект.

 

Най-четени