Чай за отслабване - да, но без мляко 30.03 | 08:23

Протеините в кравето мляко неутрализират антиоксидантите в чая, които помагат за отслабването

От Кремена Бедерева

Пиенето на чай може да има ефект в борбата с килограмите, но ако обичате да слагате в горещата напитка и мляко, не се надявайте на особено добри резултати на кантара.

Учените са открили, че чаят съдържа високи нива на съединения, които помагат за намаляване на количеството мазнини и могат да намалят холестерола. Но протеините в кравето мляко неутрализират тези свойства, пише британското издание "Телеграф".

Ново проучване показва, че антиоксидантите като теафлавини и теарубигини предотвратяват затлъстяването.

Изследователите сега смятат, че именно употребата на мляко може да обясни защо хора във Великобритания не изглежда да се ползват от това влияние на чая, въпреки че са сред най-големите потребители на напитката в света.

Специалисти от индийската Асоциация за изследвания на чая са установили в експериментите си, че съединенията допринасят и за предпазване от затлъстяване.

Ефектът се губи обаче, ако в чая се добави мляко. Изследователите са открили, че теафлавините и теарубигините в чая се свързват с протеините в млякото, което предизвиква утаяването им.

Поради тази причина е препоръчително чаят да се пие без мляко.

Следващата цел на учените ще бъде да открият начини, които да направят антиоксидантите в чая по-малко податливи на неутрализиране от протеините в млякото.

Водещи

Най-четени