И Здравната каса ще проверява акушеро-гинекологичните болници 29.11 | 14:28

От здравното министерство вече назначиха две проверки в Първа САГБАЛ "Света София”

От Кремена Бедерева

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва от днес - 29 ноември, спешни проверки в столицата на 10 специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники, в които се оказва родилна помощ.

След приключването им проверките ще продължат и в останалите градове, каза директорът на НЗОК д-р Нели Нешева. Целта е да установим как се извършват договорните процеси, но със спешните проверки се надявам да няма инциденти, допълни д-р Нешева.

Повод за бързата реакция на НЗОК са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни, уточни тя. Резултатите ще бъдат готови до 12 декември.

iNews припомня, че Министерството на здравеопазването (МЗ) назначи две проверки по случая с родилката, която почина вчера - 28  ноември, в Първа САГБАЛ "Света София” в столицата.

Те започват днес - 29 ноември, и ще се извършат от Изпълнителна агенция "Медицински одит” и от междуведомствена комисия с експерти от МЗ, РЗИ-София, Столична община, националния консултант по АГ и др.

Конкретната причина за трагичния изход ще стане ясен след приключване и на съдебно-медицинската експертиза, съобщават от здравното министерство.

По-рано днес пред БТА председателят на Комисията по здравеопазване към Столичен общински съвет доцент Лилянда Еленкова каза, че не се установява лекарска грешка при смъртта на родилка в болницата "Св. София".

Роденото дете е в много добро състояние и няма усложнения, каза още доц. Еленкова.

Това е пореден случай на починала родилка в София. 31-годишната Даниела Димитрова е издъхнала в първа АГ-болница "Света София" - бившата "Тина Киркова".

Младата жена е починала малко, след като родила второто си дете в понеделник - 28 ноември. Бебето е в добро състояние. Лекарите смятат, че вероятно става дума за белодробна емболия.

Раждането е било със секцио и след него са настъпили усложнения. Това е третият пореден случай на починала родилка в столицата от септември насам.

Две от най-посещаваните и известни болници в България - САГБАЛ "Шейново” и УМБАЛСМ "Пирогов”, бяха санкционирани за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева.

Проверката беше назначена на 31 октомври и обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана - САГБАЛ "Шейново”, СБАЛИБП "Проф. Иван Киров”, УМБАЛСМ "Пирогов” и УМБАЛ "Александровска”. Според доклада има пропуски в извършеното лечение.
Последва още един трагичен случай - 35-годишната Надежда Узунова отишла в "Шейново" в неделя, 20 ноември, сутринта и била прегледана. Нямало данни за започнало раждане и я върнали. По-късно обаче състоянието ѝ се е влошило и била приета в болницата, където за минути починала.

От "Шейново” обясниха, че ако приемат жена и тя не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя. Затова наистина се чака да започне раждането.

Водещи

Най-четени