Изготвят нова методология на договаряне и закупуване на лекарствени продукти 29.10 | 14:43

Дъмпингът на цените води до недостиг на лекарства в болниците

От Ивелина Георгиева

В момента се разработват допълнителни мерки за изчистване на порочните практики при лекарствата. Работи се върху нова методология на договаряне и закупуване на лекарствени продукти. Това заяви от трибуната на Народното събрание министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя обясни, че цените на лекарствата са определени в Закона за лекарствените продукти, в който от 2007 г. са направени няколко промени на европейско ниво. Образуването на цените се извършва на базата на външно рефериране към цените на производителите в референтни държави, които в момента са 17.

За ценообразуваща се приема най-ниската цена. Към днешна дата има два основни проблема, към които са насочени мерките, които разписваме, заяви министър Андреева.

По думите ѝ единият проблем е дъмпингът на цените на лекарства, който води до намален внос на лекарствени продукти или нерегистриране на по-ниска цена, отколкото е в момента. Това според нея води до дефицити на пазара. В много случаи това са лекарства за сериозни заболявания. Вторият неблагоприятен ефект е паралелният износ", посочи Андреева.

Страната ни е подкрепила и инициатива на Белгия, според която иновативни фирми имат право на специална политика на ценообразуване, без да се съобразяват с другите референтни държави.

Намаляването на цените на лекарствата не трябва да се разглежда като самостоятелен процес и да се превръща в основна цел, а да бъде част от общия приоритет, оптимизиране и редуциране на публичните разходи на лекарствени продукти, става ясно от думите на Андреева.

Една от основните мерки в тази насока е въвеждането на принципи на регионална лекарствена употреба и лекарствена използваемост на две нива. Това са микрониво, което обхваща отделен пациент или заведение, и макрониво по заболявания, групи пациенти и на национално ниво.

По този начин оптимизирането на изразходването на публичния ресурс ще се постигне чрез въвеждане на механизми за проследяемост на броя на лекуваните лица.

Андреева посочи, че на дневен ред е и Законът за здравното осигуряване, чиито мерки ще допринесат за по-цялостна политика по отношение на лекарствата.

Здравният министър отговори на въпроса на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова за това какви законодателни промени предвижда да бъдат заявени за намаляването на цените на лекарствените продукти.

Според Атанасова вече четири месеца не е предприета нито една инициатива по отношение намаляването на цените на лекарствените продукти.

Водещи

Най-четени