Издиша ли здравната каса? 01.07 | 09:40

Министър Андреева няма фаворит за нов директор на НЗОК и решението за смяната на Пламен Цеков ще бъде на парламента

От Филипа Тодева

Няма да има политическа чистка в Министерството на здравеопазването. В това увери министър Таня Андреева.

Тя обяви, че при мандата на Бойко Борисов е имало много политически назначения, а сред документите им все още фигурирали препоръки, написани върху бланки на ГЕРБ.

Тези хора няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата, подчерта Андреева пред БНТ.

Тя смята, че промяната в ръководството на здравната каса е нужна заради липсата на диалог с Лекарския съюз и ръководствата на болниците. Предстои смяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на касата.

Самата Таня Андреева няма фаворит за нов директор на НЗОК и решението за това дали Пламен Цеков ще бъде сменен и от кого ще е на парламента.

Темата коментираха и депутатите Илия Баташки от Коалиция за България и Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Състоянието на НЗОК не е нестабилно. То е доста лабилно с малък резерв, който е около 250 милиона лева. Това заяви пред Нова телевизия Илия Баташки.

Депутатът припомни, че преди управлението резервът на касата е бил 1,4 млрд. лв. Предстои да бъдат разпределени над 80 милиона, които са излишък.

"Има дефицит, преразход в касата с 17 милиона за лекарства и 25 милиона за болнична помощ", каза той.

Срещу това възрази Даниела Дариткова от ГЕРБ, като уточни, че преразход има само в рамките на първото полугодие. Тя твърди, че касата в момента е стабилна.

Баташки критикува шефа на НЗОК, че отказал да дава информация на здравния министър Таня Андреева. "Стига с тоя д-р Цеков, има принципи", коментира той. Дариткова пък заяви, че може да предложи Баташки за номинация за златен скункс за болнично менажиране.

Най-четени