Има ли връзка между пропуснатата закуска и болното сърце? 01.11 | 17:20

Британската здравна служба коментира начина, по който медии на Острова интерпретират данни от проучване на австралийски учени

От Деляна Петкова

Да прескочите закуската означава да се изложите на риск от сърдечносъдово заболяване. Това съобщават медиите във Великобритания, цитирайки данни от изследване. На сайта на National Health Service, правителствената здравна организация, обаче се казва, че връзката не е доказана.

Не само закуската определя здравето на сърцето, коментират от организацията. Критични се оказват телесното тегло и нивата на холестерол в кръвта. Изследването на учените обаче е непълно – основно е трябвало да се проучат хранителните навици на децата и на възрастните. 2/3 от анкетираните деца обаче не участват в проучването като възрастни.

Така че не може да се каже със сигурност дали ако не сте закусвали като дете, ще имате проблеми с метаболизма и рискът за развитие на сърдечносъдово заболяване ще бъде по-висок. Вероятно наличието на подобен риск е свързано с факта, че хората, които не закусват, като цяло не спазват здравословна диета и не правят достатъчно упражнения.

От здравната организация обаче допълват, че няма и доказателства, че връзка между закуската и здравото сърце не съществува. Хората трябва да се хранят здравословно, а закуската е част от балансираната диета.

Съобщението на NHS е по повод публикуваното проучване на учени от университета в Тасмания и други изследователски центрове в Австралия. В някои издания на Острова това изследване беше публикувано, но внушението за връзката между здравото сърце и закусването е неправилна, тъй като тя не е подкрепена от доказателствата в проучването, допълват от организацията.

Водещи

Най-четени