Има опасност да останем без лични лекари? 12.11 | 13:15

Причината била, че половината от джипитата не са завършили специалност "Обща медицина"

От Андриян Георгиев

Общопрактикуващите лекари ще намалеят рязко, предупредиха от съсловната им организация. Причината била, че половината все още не са изпълнили изискването да придобият специалност "Обща медицина". 

Единственият досег до здравеопазването на жителите на селата Добролево и Сираково в Северозападна България е техният общопрактикуващ лекар. Пътуването до най-близкото лечебно заведение е дълго и скъпо.

"Ако нямаме доктор... загиваме, по-добре е кмет да няма, но доктор да има", казва пред bTV Слави Маринов, жител на с. Добролево.

Съществуването на лекарската практика на д-р Цигаровски, обаче, е под въпрос, защото все още не е придобил специалност "Обща медицина”. Когато отсъства губи пациенти, а и пари, защото няма твърда заплата. Освен това трябва да търси и свой заместник.

Ако не успее да завърши до 2014 г., Цигаровски ще трябва да закрие практиката си и да бъде нает в практиката на свой колега. Към 31 януари 2012 г. от общо 4 761 общопрактикуващи лекари, 41% са придобили специалност "Обща медицина”, в момента специализират 35%, а не го правят – 14%.

И в момента около половината от общопрактикуващите лекари у нас нямат придобита специалност по обща медицина. Около една трета са в процес на специализация, но може и да не завършат, тъй като са започнали обучението си по вече изтекли наредби. Трябва да повторят или цялата специализация или част от нея. Сдружението на общопрактикуващите лекари пердлага да бъде признато обучението, започнало по предишни наредби.

"Не е необходимо да се връща всичко от самото начало, в стартова позиция, защото това ще отнеме години. И все ще има някой, който ще каже: "Ето, тези не искат да специализират, те са некомптетентни и т.н. Ако трябва да се спазват сега действащите закони, да - ще има закрити практики в края на 2014 г. и то доста”, отбелязва д-р Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари

От Министерството на здравеопазването коментираха, че общопрактикуващите лекари са разполагали с достатъчно време, за да отговорят на изискванията.

Водещи

Най-четени