Имате диабет тип 2 - тичайте да се изследвате безплатно 17.03 | 12:27

Болните ще могат да си направят едно безплатно изследване на гликирания хемоглобин

От Кремена Бедерева

Пациенти с диабет тип 2 ще могат да си направят едно безплатно изследване на гликирания хемоглобин. От днес започва кампания с продължителност една година, чиято цел е да подобри достъпа до изследване на тези пациенти, съобщиха в БТА организаторите от Националната пациентска организация, съвместно с Българското дружество по ендокринология.

Ще бъдат осигурени близо 10 000 изследвания. Включването става чрез талони за безплатно изследване, които ще бъдат разпространени между 70 ендокринолози в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Банкя.

Повече информация за тях може да бъде намерена на горещата линия на пациентската организация - 0700 10 515, или на сайта - www.npo.bg.

В България здравната каса покрива само две изследвания на гликирания хемоглобин, а е препоръчително те да бъдат минимум три на година. Цената на едно изследване е 13-15 лева. С тази кампания ще се осигури едно допълнително изследване на пациентите с диабет тип 2, обясниха специалистите.

Честият контрол на гликирания хемоглобин е важен, тъй като покачването му дори с 1 процент увеличава риска от развитие на съдови усложнения и на диабета като цяло, обясни д-р Кети Канджикова, специалист ендокринолог в ДКЦ 18 в София и участващ по програмата лекар.

Тя обясни, че захарният диабет тип 2 е заболяване предимно при възрастните, но напоследък се среща и при 5-6-годишни деца, най-вече заради затлъстяването. Обикновено протича без симптоми и бавно.

В България има около 600 000 души с това заболяване, но половината от тях не знаят.

Водещи