Искат здравните вноски да се обвържат с пенсиите 25.10 | 09:44

БСК иска неосигурените да минават последни през лекарските кабинети

От Елица Елефтерова

Здравните осигуровки да се обвържат с пенсиите, предвиждат част от новите мерки на Българската стопанска камара (БСК). Мерките бяха приети вчера на заседание на асоциациите на работодателите в болничното здравеопазване и на университетските болници, сдружението на общинските лечебни заведения и БЛС.

Промяната предвижда държавата да плаща на НЗОК за пенсионер 8% върху сумата, която той получава месечно, а не както сега – 4% от минималната работна заплата. Предлага се още за децата и учащите държавата да поема 8% върху най-ниското възнаграждение, съобщава в. "Монитор". 

Мерките предвиждат също държавните служители, полицаите и военните да се осигуряват както останалите работещи на 8%, като сумата да се дели между лицето и работодателя, настояват браншовиците. До момента здравната осигуровка на тези групи е 4%, като сумата се брои на НЗОК от хазната. 

За тях всяка година се внасят по 940 млн. лв., което по мнението на браншовиците, мениджърите на болници и БЛС е крайно недостатъчно, още повече че пенсиите и заплатите се вдигат периодично, без това да се отразява на размера на вноските.

Председателят на БСК Божидар Данев заяви, че по този начин 1 млрд. лв. свежи пари ще влязат в касата през следващата година, ако се изпълнят само тези мерки. Заедно с предвидените в проектобюджета 2,7 млрд. лв. средствата ще запълнят доста дупки в системата, коментира той.

Да отпадне привилегията здравно неосигурените да броят по 6 вноски назад, за да възстановят правата си за безплатно лечение в болница, настояват директорите на лечебни заведения.

От БСК искат неосигурените да покриват всички пропуснати вноски и едва тогава да се счита, че са изрядни към НЗОК. Според тях 1,4 млн. души не се осигуряват, а държавата плаща вноски върху 4% от минималната заплата за други 500 000 социално слаби.

Неосигурените да се приемат последни в болницата, след като минат всички изрядни платци, настояват още от БСК. За 7 г. чиновниците в здравната система са набъбнали шест пъти, поради което щатовете им трябва да бъдат намалени оптимално, за да не се пилеят средства за заплати, предлагат още оттам.

Водещи

Най-четени