КЗК се самосезира за това дали има лекарски картел 21.04 | 14:29

Лекарите искат трикратно увеличение на таксата за преглед при специалист без направление

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване срещу Българския лекарски съюз (БЛС) заради приетата минимална цена за частен медицински преглед от 24 лева, представляваща процент от минималната работна заплата.

Етичният кодекс на Лекарския съюз предвижда минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение те да не определят хонорара си под минимума. Освен това е предвидена санкция за тези, които не спазват приетата минимална цена за преглед.

От комисията припомнят, че законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява. Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, представлява едно от най-тежките нарушения на правилата на конкуренция.

Лекарите искат трикратно увеличение на таксата за преглед при специалист без направление. Това каза в Бургас министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по повод предложението да бъде въведена такса от 24 лева. Той уточни, че министерството не може да спре изпълнението на тази мярка.

"Ще ми бъде интересно да разбера дали в страната ще се въведе таксата от 24 лева за преглед при специалист", заяви Стефан Константинов, допълва още БНР.

"Учуден съм, че хора, които говореха колко е важно да има пазарни принципи в здравеопазването, въвеждат една такава мярка, която всъщност е антипазарна. Очаквам да чуя мнението, разбрах, че Комисията за защита на конкуренцията се е самосезирала", отбеляза министърът.

"Въобще, идеята за въвеждане на подобни гарантирани суми е доста спорна, да не говорим, че сумата от 24 лева може би за големите градове е дори ниска, но на много места тя е доста висока, така че очаквам да чуя мнението на комисията", каза министър Константинов.

iNews припомня, че Българският лекарски съюз обяви минимален праг за цената на преглед без направление от 24 лева. Решението консултациите да струват поне толкова разедини лекарската гилдия, пациентските организации и Министерството на здравеопазването.

В момента в някои градове на страната минималната сума за преглед варира от 15 до 20 лева и може да достигне до 70 лева за хабилитиран лекар-доцент или професор.

Все още не ясно дали цените ще скочат драстично. Министър Стефан Константинов определи решението на лекарския съюз, като поредната сензация в здравеопазването.

Пациентските организации смятат да се обърнат към прокуратурата, а част от лекарите се обявиха за въвеждане и на максимален праг.

Водещи

Най-четени