От днес плащаме повече за лекарски преглед 20.04 | 08:49

Решението консултациите да струват повече разедини лекарската гилдия

От Кремена Бедерева

По-скъпите прегледи при лекар – специалист стават факт от днес. Българският лекарски съюз обяви минимален праг за цената на преглед без направление от 24 лева.

Решението консултациите да струват поне толкова разедини лекарската гилдия, пациентските организации и Министерството на здравеопазването.

В момента в някои градове на страната минималната сума за преглед варира от 15 до 20 лева и може да достигне до 70 лева за хабилитиран лекар-доцент или професор.

Все още не ясно дали цените ще скочат драстично. Министър Стефан Константинов определи решението на лекарския съюз, като поредната сензация в здравеопазването.

Пациентските организации смятат да се обърнат към прокуратурата, а част от лекарите се обявиха за въвеждане и на максимален праг, съобщи БНТ.

iNews припомня, че според проучване на Световната здравна организация (СЗО) и в момента българите плащат най-много за здраве, в сравнение с европейските пациенти.

Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20 - 25 на сто, сочи още проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) са най-високи в Германия (12 на сто), а България е на последно място (8 на сто).

Водещи

Най-четени