Казваме "Нe" на СПИН в Деня на влюбените 14.02 | 07:03

АнтиСПИН кампания стартира в цялата страна с редица инициативи

От Елена Кирилова

Вторият етап на Националната антиСПИН кампания "Животът е безценен” стартира в Деня на влюбените (14 февруари), съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Десетото издание на инициативата се организира от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В рамките на събитието ще има безплатни и анонимни изследвания и консултации за СПИН. Целта е да се популяризира отговорното социално поведение, ето защо доброволци ще раздават презервативи, информационни материали и беседи. Предвидени са и развлекателни прояви, включително филмови прожекции, конкурси за авторски песни и стихове, викторини, изработване на картинки, пана и валентинки.

Между 12 и 18 часа представи на клуб "С.У.П.Е.Р.” ще се подвизават в The Mall в София, където ще раздават презервативи с валентинки, балони във формата на сърца, както и брошури със здравна информация.

Гостите на търговския център ще могат да проверят на място актуалния си ХИВ статус, благодарение на мобилен медицински кабинет.

Втори такъв кабинет ще има и на "Моста на влюбените” до Националния дворец на културата между 11 и 16 часа.

Над 300 ученици от 8 до 12 клас, както и други млади хора, ще се включат в дискусия за предпазване от ХИВ/СПИН и наркозависимости. Като база за дискусията ще бъде спектакълът "Спасителят”, поставен от "Театрална формация Улична Банда”.

Дискусията и спектакълът ще се проведат от 14 часа в кино-театър "Освобождение” на бул. "Княгиня Мария Луиза” №106 .

От Столичната Регионална здравна инспекция са предвидили образователни беседи в училища.

Водещи

Най-четени