Как аспиринът влияе на болните от рак? 28.08 | 17:27

Две проучвания показват коренно различни резултати по отношение използването на медикамента

От Елена Кирилова

Аспиринът е в топ три на най-купуваните лекарства у нас. Две нови проучвания обаче хвърлят светлина върху въздействието на лекарството върху риска от рак и смъртността.

Първото сочи, че медикаментът може да намали риска от смърт от рак на простатата, докато другото не отчита значителен спад в развитието на рака на гърдата, съобщава MedicalExpress.com

Според Стенли Лиау, автор на изследването за рака на простатата и професор в Медицинския център в Университета в Чикаго, двете проучвания са много различни.

"Изследването върху рака на гърдата проследява как аспиринът може да окаже ефект върху нови формации на рак, докато ние проучихме как може да повлияе на развитието на рака”, коментира той.

Проучването на рака на гърдата, водено от доктор Ксуехонг Занг в Болницата за жени в Бостън, отбелязва, че заболяването е най-често срещаното сред американските жени. Авторите се позовават на предишно изследване, направено от учени от Харвард, според което аспиринът може да намали риска от рак на дебелото черво. Между 1980 и 2008 г. екипът е изследвал близо 85 хил. работещи жени в менопауза.

На всеки две години участничките в изследването попълвали въпросници, акцентиращи върху употребата на аспирин. В течение на три десетилетия повече от 4700 от жените са развили някаква форма на инвазивен рак на гърдата. Според учените нито редовното пиене на спирин, нито други нестероидни противовъзпалителни средства са оказали значително влияние върху общия риск от рак на гърдата, независимо от това колко са били използвани от дамите.

Междувременно Лиау и екипът му изследват потенциалната полза от употребата на аспирин сред близо 6000 мъже, диагностицитани и подложени на лечение от рак на простатата. Екипът отбелязал, че 37 на сто от пациентите приемали някаквъ вид антикоагулант, включително аспирин.

След десетгодишно изследване учените установили, че сред мъжете, които приемали антикоагуланти рискът от смърт от рак на простата е значително по-нисък в сравнение с тези, които не приемали такива медикаменти.

По-нататъшният анализ показал, че от всички антикоагуланти най-полезен е именно аспиринът. Той е отговорен за намаляването на риска от смърт от рак на простата с цели 57%. Тъй като информацията относно дозировката на лекарството не е събрана, все още не могат да бъдат направени заключения за това точно колко аспирин е полезен.

Двата екипа, разработили изследванията, твърдят, че са нужни повече проучвания, за да бъдат потвърдени двете научни констатации.

Водещи

Най-четени