Как богатото съдържание на флавоноиди и витамини в къпините облекчава подаграта 21.08 | 11:45
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Подаграта е форма на остър артрит, която води до болезнени и възпалени стави. Най-често засяга палеца на крака, но може да повлияе и на други части на тялото като глезените, петите, китките, ръцете и лактите. Основният причинител на подаграта е натрупването на пикочна киселина в кръвта, което води до образуване на кристали в ставите, предизвикващи болка и възпаление. Възможно е дори да причини болки в долната част на гърба. Пристъпите на подагра обикновено преминават в рамките на една седмица, но е важно да се консултирате с лекар, за да се предотвратят бъдещи усложнения, включително увреждане на ставите и бъбреците.
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Особено полезни при подагра са храни, богати на витамин Е и селен, както и плодове като череши, къпини, боровинки, лилаво грозде и вишни. Тези плодове са източници на флавоноиди, които помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина и подпомагат възстановяването на ставните тъкани. Редовната консумация на тези храни може да даде отлични резултати.
Сред всички плодове къпината се отличава като най-ефикасния при лечението на подагра. Това се дължи на богатото съдържание на витамини Р, К, С и А, както и на органични киселини като салицилова, лимонена и винена. Къпините са също източник на пектинови вещества и биофлавоноиди, които укрепват имунната система и помагат на организма да се освободи от свободните радикали. Освен това, те съдържат минерали като фосфор, калий, мед и магнезий, които подпомагат нормалното функциониране на нервната система и кръвообращението.
Къпините са и отличен източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на червата и помагат за поддържане на здравословно тегло. Те също така понижават нивата на холестерола, което допълнително подобрява общото здравословно състояние. Само една шепа къпини съдържа 8 грама фибри – два пъти повече от смляната пшеница. Манганът, който също присъства в този плод, е важен за формирането на съединителна тъкан, която е ключова за здравата костна структура.
За повече здраве и сладост в живота, не пропускайте да опитате някой вкусен сладкиш с къпини.
Водещи
-
ГЕРБ към ПП-ДБ: Да върнем разговора в политиката на масата на преговорите
Партията на Борисов с позиция
23.11 | 18:20
-
Анализатор: Създава се нов световен ред
Западът ще се капсулира. Китай, Русия и Глобалният юг създават еднакво мощен център, посочи...
23.11 | 18:00
-
Готвят поскъпване на водата от Нова година
Скоъкът е в 30 региона на страната, като на места ще е с близо 20%
23.11 | 17:40
-
София посреща Коледа с блестяща украса на 50 топ локации
За тези, които обичат да запазват спомени, столицата ще предложи тематични зони за снимки
23.11 | 17:20
Най-четени
-
Борисов предложил на ПП-ДБ ген. Атанасов за шеф на НС?
За себе си обаче Борисов категорично запазва премиерския пост.
23.11 | 12:00
-
Учредяват политическа партия "България Може"
Лидери са икономическият и политически анализатор Кузман Илиев и икономистът и бивш депутат,...
23.11 | 10:20
-
СЗО свика извънредна комисия заради глобалната заплаха от маймунската шарка
Инфекцията с mpox обикновено протича леко с кожен обрив и треска. Въпреки това тя може да бъде...
23.11 | 13:40