Как влияе зимата на очите на жените? 08.12 | 15:55

Зимата състарява очите на жени с 4 г. и 8 месеца, смятат учените

От Кремена Бедерева

Зимата състарява очите на жени с 4 г. и 8 месеца. До това заключение са стигнали учени, които са изследвали 5000 жени именно в този период от годината. Според тях торбичките под очите на дамите са потъмнявали значително през по-студените месеци, съобщава британският в. Daily Telegraph.

Учените смятат, че процесът на стареене е причинен именно от липсата на слънчева светлина, вследствие на което кожата избледнява и торбичките се подчертава по-силно.

Това се засилва и от умората, която наляга дамите през зимния период, по-ниските нива на витамин D, които се генерират от тялото чрез слънчевата светлина, а оттам – и по-малко серотинин, с помощта на който тялото "се чувства по-добре химически". Учени публикуват изследването си в етап на разработването на крем за очите.

Според д-р Марк Бинет, експерт против стареенето, смята, че именно липсата на витамин D и K са причината за тъмните кръгове и подпухналите очи, особено що се отнася до умората и имунната система.

"Нашите изследвания показват, че жените се тревожат повече от тъмните кръгове под очите, отколкото от бръчките, които се оказват по-лесни за преодоляване", обяснява още експертът. Неговите думи се доказват и от повишеното търсене на продукти за тъмни кръгове под очите, отколкото от кремове против стареене.

"Липса на витамини D и K има значителен отрицателен ефект за появата на тъмни кръгове и подпухнали очи и може да състари една 40-годишна жена с 4,7 години. Така, реално бръчките и посивялата коса не може да състари дамите, колкото кръговете и подпухналостта под очите.

Тъмните кръгове под очите е един от най-честите проблеми при дамите и често е причинен от малките капиляри, чрез които се натрупва кръв под повърхността на кожата. Понеже кръвта започва да се окислява, се образуват тъмни на цвят кръгове, подобни при натъртвания. Този проблем обаче става все по-очевиден именно през зимата, защото тогава кожата става по-нежна и уязвима, поради липсата на слънце.

През лятото тъмните кръгове са по-лесни за прикриване, тъй като хората страдат по-малко от умора, а и кожата е изложена по-дълго на слънцето и се хваща и тен. Освен това, през лятото нивата на серотонин се повишават, което от своя страна води до повдигане на настроението. Когато слънчевата светлина е в недостиг, нивата на серотонин падат и оттам и липсата на енергия или добро настроение.

Клинични изпитвания в Ню Йорк установяват, че 82% от дамите имат тъмните кръгове и подпухнали очи през зимата, за разлика от едва 38 на сто през лятото. Проучването е проведено сред жени на възраст 27 и 60 г.

Специалистите в момента разработват крем, който намалява появата на тъмни кръгове до 58%, ако се използва в продължение на 3 седмици.

Водещи

Най-четени