Как да спим по-добре, когато сме болни от грип 18.01 | 10:13

Пет съвета за по-спокойни нощи в моментите, в които грипът ни побърква

От Елена Кирилова

Точното количество сън е изключително важно в моментите, в които се опитвате да се преборите с простуда или грип. Всеки, който някога е имал раздираща кашлица или хрема, знае колко е трудно спането в тези моменти.

Често, точно преди сън симптомите се влошават, което не прави преживяването по-леко, съобщава Huffington Post. Според Дженифър Колинс, асистент-професор по алергология и имунология нощните ни тревоги в моментите, в които сме болни, могат да се дължат на лошото ни позициониране. Когато човек е седнал, тежестта му помага. Когато той лежи неподвижно, отделяните секрети се стичат към задната част на гърлото и това прави много по-трудно дишането през носа.

Тъй като цялата история звучи ужасно неприятно, предлагаме ви поглед към най-простите начини за облекчаване на симптомите, така че да имате по-добър нощен сън.

Бъдете внимателни с лекарствата

Първият ни инстинкт, когато се разболеем, е да отидем до аптеката и да се запасим с медикаменти. Проблемът се крие в това, че всеки реагира по различен начин на тези лекарства, особено пък нощно време. При някои хора може да има и нежелани реакции, като чувство за нервност или тревожност, учестено сърцебиене и други. Затова винаги се консултирайте с лекар, за да съчетаете правилните лекарства и никога не взимайте по-голяма доза от предписаната.

Спете на по-висока възглавница

Ако ползвате една по-висока или просто две възглавници, може и да облекчите симптомите. Вместо да се задавяте, ще дишате по-лесно през носа. Освен това ще облекчите и налягането в синусите.

Вземете горещ душ

Това със сигурност ще ви отпусне. Обикновено след баня ви се приспива, но от топлата вода, а благодарение на охлаждащия ефект след излизането от банята. Този спад на температурата подсказва на тялото да се подготви за сън. Парата пък помага за облекчаване на симптомите на грипа и настинките. Тя може да отпуши носа и да премахне усещането за задръстване на гърдите.

Пийте чай

Направете си чай от лайка и пасифлора (страстниче), за да си гарантирате малко по-спокоен сън. Чаят преди лягане може да ви помогне да се отпуснете. Подсладете чая с една-две капки мед за успокоение на болките в гърлото.

Бъдете активни през деня

Болестта обикновено ни кара да спим по цял ден, но, ако искате да поспите нормално в нощните часове, избягвайте спането през светлата част на денонощието. Пак може да останете в легнало положение, за да чувствате добре, но се занимавайте с нещо леко и спокойно, като игри и четене на книги.

 

Водещи

Най-четени