Как да храним децата си така, че да са здрави? 01.06 | 08:12

Бързи съвети за родители с разяснения за ползите от доброто хранене

От Нели Минчева

Начинът на хранене е в основата на доброто здраве, но много хора, включително и родители, като че ли подценяват този неоспорим факт.

В сайта за мъжка аудитория Div.bg обаче доказват, че тяхното отношение към храненето е друго, и то – разбивайки клишето, че бащите не разбират толкова от темата, колкото майките.

Предлагаме ви подбраната от лайфстайл медията информация за основните вещества, от които се нуждаят децата при своето израстване и съвети какви продукти да избираме – детайли, които ще помогнат на наследниците ви и в по-нататъшния им живот, тъй като те ще придобият дългосрочно полезни хранителни навици.

Калций

Калцият, както е известно на повечето от нас, спомага за развитието на здрави кости и зъби и е съставката, която е най-важна при израстването на детето, когато костната му система се развива. Храните, които са най-богати на калций, са главно тези, които идват от кравите – мляко, сирене и кисело мляко. Но някои листни зеленчуци и обогатените сокове също са добри източници. Ето няколко начина, по които можете да подсигурите на детето си калция, от който има нужда.

Започнете с купа пълнозърнест корнфлейкс, мюсли или друга качествена зърнена закуска, накиснати в топло или студено мляко, като е добре да добавите и нарязано на ситно плодове.

Давайте на децата си да ядат кисело мляко, домашно приготвени шейкове или сирене, след като ги приберете от детска градина/училище, и наблюдавайте между храненията дали приемат достатъчно богати на калций храни.

Обогатените с калций напитки и зърнени храни са добри не-млечни алтернативи, които ще посрещнат дневните потребности от калций на детския организъм.

Идея за лека закуска (между храненията): Увеличете приема на калций при детето ви, като му направите вкусно смути от нискомаслено шоколадово мляко, банан и малко лед (може и сладолед), което то може да консумира като бърза закуска, десерт или просто напитка.

Фибри

Бабите ги наричат "фураж" и всички, включително и децата, имат нужда от него всеки ден, за да поддържа добрата работа на храносмилателната система. Ето как можете да накарате децата си да свикнат с вкуса на богатите на фибри храни, които в последствие могат да заобичат:

Купа с мюсли или пълнозърнеста закуска е страхотен старт да посрещане на дневните нужди на детския организъм. Четете етикетите на храните, за да откриете зърнените храни, които дават 3 или повече грама фибри на порция. Обикновено колкото повече захар има в тях, толкова по-малко са фибрите.

Вие от своя страна можете да добавите малко сладост към зърнената закуска като сложите плодове. Винаги имайте под ръка купа с плодове или зеленчуци, за да насърчите детето си да си набавя само петте и повече препоръчителни порции фибри на ден. И сведете плодовите сокове до минимум, тъй като целите плодове и зеленчуци съдържат много повече фибри и по-малко захар в сравнение със соковете.

Фасулът е презареден с фибри и протеини. Ако детето ви не обича да консумира варива, можете да постъпите и по другия начин – измийте добре сварените варива (може и консервирани) и ги прибавете към някакво ястие, като дори можете да ги пасирате.

Протеини

Всяка клетка в организма е направена от протеини, което логично ги прави едни от най-значимите хранителни вещества за развитието и растежа на организма. Богатите на протеини храни са главно животинските продукти, но се срещат, макар и в по-малки количества, във варивата, ядките, зеленчуците и зърнените храни. Повишете приема на протеини при детето си с тези идеи.

Дори най-злоядите деца обичат яйца. Бъркани яйца, палачинки, пържени филийки, омлети – вариантите са много. Освен протеини, те ще дадат на детето ви и доза желязо и други важни хранителни вещества.

Не забравяйте за рибата. Разнообразното хранене при децата е важно и рибата като основен източник на протеини не бива да се изключва от менюто им. Пробвайте различни видове риба, които подсигуряват и омега-3 мастни киселини на организма, и сами ще разберете кои са предпочитани от децата ви. След това не забравяйте да зареждате хладилника с тях и да храните децата си поне веднъж седмично с риба.

Към ежедневното хранене можете да добавите още протеини под формата на зърнени храни, кисело мляко и зеленчуци.

Идея за лека закуска: миксовете от ядки и сушени плодове (стафиди, червена боровинка и т.н.) са най-бързото и лесно протеиново решение. Има ги готови в пакетче в магазините, но ако имате под ръка разнообразни ядки и сушени плодове, дори не се замисляйте да спретнете на детето си един бърз и здравословен снакс. Богат на протеини този микс е чудесно хапване и за вас.

Антиоксидантни суперхрани

Антиоксидантите помагат на тялото да се справи с вредни вещества и храни, които попадат в организма и които могат да увредят клетките. Подсилете детето си с храни богати на антиоксиданти, като бадеми, горски и цитрусови плодове, моркови, спанак, домати и чушки.

При следващата си разходка или тренировка на детето ви не забравяйте да вземете със себе си храни и напитки, които могат моментално да повишат енергията му/ви. Говорим за портокали, стопроцентов цитрусов сок (фреш) или зърнени барове (Corny и други подобни).

Ако приготвяте на детето си обяд за училище, съобразете да сложите малко моркови, чери домати или няколко резена чушка, които да се явят като антиоксидантно и богато на фибри допълнение към основния обяд.

Когато правите пица, спагети, кюфтета, супи и манджи, добре е да помните, че доматите и доматеното пюре са богати на антиоксиданти. Да, намекваме ви да слагате повече от тях.

Идея за лека закуска: Парфетата не само, че представляват интерес за децата, а и са наистина вкусни. Направете едно на малчугана като в една чаша за уиски сложите няколко лъжици нискомаслено кисело мляко, свежи или замразени боровинки/горски плодове и отгоре поръсите с филирани или натрошени бадеми.

Желязо

Начина на хранене при децата често води до липсата на желязо, а това е минералът, който спомага за доставянето на кислород в кръвта и който поддържа енергията на децата ви. Можете да помогнете за повишаването на нивото на желязо в кръвта на малчуганите, като им давате повече месни храни, яйца, риба, тъмни зеленолистни зеленчуци, варива, сушени плодове и богати на желязо зърнени храни, но имайте предвид, че рафинираните зърна често са подсилени с желязо, което е по-малко абсорбиращо се от естественото (т.е. избягвайте такива храни).

Витамин С повишава абсорбирането на желязото от организма, затова комбинирайте яйцата например с чаша портокалов фреш или портокал след хранене.

Добре е да научите децата си от малки да ядат спанак. Най-лесно ще ги примамите като добавите любимите им ягоди, стафиди, бадеми и подправите с малко малинов винегрет. Тази малко нетрадиционна за нашата кухня салата е богата на желязо, което лесно ще се усвои от организма, благодарение на сладките плодове.

Когато детето ви отказва да се храни, предложете му нещо малко, което в същото време е богато на желязо, като например зърнена закуска с нискомаслено кисело мляко и малко плодове.

Идея за лека закуска: Направете на детето си един бърз сандвич от филия пълнозърнест хляб, шунка и нискомаслено сирене. Ако имате малко повече време, можете да замените сиренето с кашкавал и да запечете сандвича на скара. Ще получите чудесна и вкусна принцеса, която може да стане любимата на малчугана.

А за да затвърдим мнението, че мъжете в Div.bg разбират от отглеждане и грижи за децата, предлагаме ви да прочете и следните статии:

Как да се справите с хулиганите в училището на детето си

Здравословни телевизионни навици

Не подстригвайте децата си така

Водещи

Най-четени