Защо някои хора не пълнеят? 07.12 | 13:48

Учените откриха защо някои хора, въпреки че обичат да си похапват, не трупат килограми

От iNews.bg

Обичате да похапвате сладкиши и не можете да не се изкушите? Въпреки това обаче не трупате килограми и имате стройна фигура. Това може би е мечтата на почти всяка жена, но малко са тези, които са привилегировани с тази "екстра".

Причината е ген, който позволява на някои хора да ядат и то без да трупат килограми. Холандски учени открили гена чрез наблюдение на две семейства, които имали високи нива на "добър" холестерол, пише в. Daily Mail.

Учените установили, че в едно от семействата при цели седем души имало мутирал ген, наречен GALNT2. Именно този ген позволява бързото разграждане на мазнините. Т.нар. "сметанов ген" пък бил налице само при един член от другото семейство.

За целите на експеримента, екипът на д-р Ян Алберт Куйвенховен от Университета в Грьонинген помолили  семействата да консумират сметана. Учените установили, че те много бързо преработили мазнините, за разлика от другото семейство, при което хората започнали да трупат приетите мазнини.

Учените смятат, че GALNT2 обикновено възпрепятства разлагането на триглицериди. Мутацията на гена обаче спирала този процес, като позволява по-лесната им преработка и освобождаване.

Така де факто се получава, че някои хора не трупат килограми, каквито и мазни храни да хапнат, а при други - сладкишите са "забранен плод". Причината се оказва една-единствена – генът. Лошата новина обаче е, че няма как да сте сигурни, че притежавате гена.



Водещи

Най-четени