Каква е връзката между децата аутисти и Малкия принц 01.12 | 15:09

Да научим повече за живота на хората са аутизъм

От Кремена Бедерева

Наградите "Малкият принц", за хора, които най-много са помогнали животът на децата с аутизъм у нас да бъде по-добър, ще бъдат връчени за първи път в България на 3 декември, съобщават Jenite.bg.

Всъщност между Малкия принц и тези деца съществува връзка, но малцина я знаят. 

В наши дни аутизмът е най-бързо разпространяващото се разстройство в развитието. Ако преди 20 години диагностицираните малчугани са били средно по 5 на 10 хиляди, то в момента броят им е стигнал до 1 от 100 деца и продължава да расте. При момченцата случаите са четири пъти повече.

Връзката с героя на Екзюпери е, че според някои хора той показва признаци на дете с аутизъм. За да научим повече за самото заболяване, трябва да разгледаме неговите симптоми.  

Особено поразяваща е приликата между Малкия принц и общите характеристики на децата, които се диагностицират със Синдрома на Асперже - състояние, близко до аутизма. 

Някои деца с лека форма на аутизъм могат да се изразяват много добре, понякога дори доста по-формално, отколкото се очаква от тяхната възраст. Необичайното при тях се състои по-скоро в онова, което говорят, отколкото в цялостните им говорни способности. Те са склонни към педантичност и дълги монолози на любимите си теми - също както Малкият принц, който може да разказва за розата си и за живота на своята планета с часове.

Останалите прилики между децата аутисти и Малкия принц можете да видите в Jenite.bg.  

Водещи

Най-четени