Какво да ядем, че да преодолеем преяждането по Великден? 21.04 | 14:20

Рецептата е много лесна и евтина

От Кремена Бедерева

Българинът обича да си похапва, особено по време на празници. Великденската трапеза допълнително доставя наслада на чревоугодниците.

Но как да се справим с преяждането и да влезем отново в ритъм?

Всеки от нас трябва да консумира по 100 гр. кисело мляко всеки ден, за да поддържа баланса в организма си. Това каза в ефира на TV7 доц. Пенка Петрова от Микробиологичния институт към БАН.

Именно това количество кисело мляко съдържа нужните пробиотици –
живи бактерии, които имат полезно въздействие върху организма. Тяхната функция е да балансират микрофлората на тънките и дебелото черво, заради което може да се приемат всекидневно.

Пробиотици е препоръчително да се приемат и след терапия с антибиотици, защото те унищожават полезната микрофоклора на червата. Освен това, действат при превенция на тумори, язва на стомаха и са имуномодулатори, обясни още специалистът.

Доц. Петрова обясни и каква е разликата между про- и пребиотици. Вторите са растителни фибри, които съдържат полизахариди на фруктозата и галактозата. Най-известният от тях е инулин, който се съдържа в много видове растения, например земната ябълка.

Главната им роля е да поддържат виталността на пробиотиците.

Водещи

Най-четени