Какво е спасението от летните вируси? 10.08 | 14:35

Мийте си ръцете, внимавайте къде се храните, избягвайте сладоледа на плажа, съветва вирусологът акад. Ангел Гълъбов

От iNews.bg

Лято е и жегата ни изтощава непрекъснато. Мечтаем да сме близо до брега на морето, за да отпочинем от шумотевицата на големия град. Но често лятната почивка се превръща в кошмар за нас – лягаме, тръшнати от вирус, и прекарваме остатъка от ваканцията си в леглото или в по-лошия вариант – в тоалетната.

И тази година не са изключени подобни сценарии. Върлуват ентеровирусните инфекции, които протичат с разстройство, гадене, повръщане, отпадналост, висока температура. И ни повалят за седмица – достатъчно, че да не можем да се насладим с удоволствие на почивката си.

Затова основното, към което трябва да се придържаме, е често да си мием ръцете, поддържайки изключителна лична хигиена. Също е особено важно да не общуваме със заразени хора. А най-внимателни трябва да сме, когато похапваме в заведение за хранене и да подбираме менюто си и най-вече – да наблюдаваме и изискване перфектна хигиена.

Избягвайте сладоледа на плажа, тъй като леденото изкушение се оказва добро място за разпространение на вирусите.

Тези съвети даде акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество, президент на Балканското дружество по микробиология и заместник-председател на Българската национална академия по медицина.

Той определи ентеровирусните инфекции като вируси на мръсните ръце, тъй като заразата се разпространява най-вече по този начин.

Ентеровирусите се размножават основно в тънките черва, с размери между 20 и 30 нанометъра. Не се влияят от околната среда и високите температури, като съществуват над 100 вида ентеровирусни инфекции.

Като цяло заболяването протича с разстройство, повръщане, обезводняване, висока температура, болки в гърлото, хрема, кашлица. При недостатък е възможно дори усложнение – дори да се стигне до антисептичен (небактериален) менингит, болка в мускулите. Не са рядко и случаите, в които ентеровирусите засягат бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин и да предизвикат т.нар. младежки инсулинозависим диабет, уточни още специалистът.

Възможно е вирусът да прерасне в ентеровирусен менингит, който се лекува успешно, но се наблюдават и случаи на увреждания на сърцето.

Вирусът лесно се разпространява, като това стана най-често чрез туристите от съседните ни страни като Турция, Гърция, Румъния, които пренасят заразата, идвайки на почивка в България.

Единственото лечение е чрез симптоматични средства - за облекчаване на болките в гърлото, срещу високата температура и разстройството и приемане на повече течности срещу обезводняването. Но като цяло няма ваксина срещу тези вируси. На антибиотиците може да се разчита при наличието на по-сериозна чревна инфекция, обясни още акад. Ангел Гълъбов.

Добрата новина е, че при преболедуване се получава дълготраен имунитет, макар че ентеровирусите са твърде много и трудно се осигурява защита срещу всеки отделен, уточни още вирусологът.

Той предупреди и за опасностите, които крият ухапванията от комари. В горещите летни нощи комари са изключително досадни за почиващите, но и опасни – ухапване от комар може да ни зарази с треска. Но успокоително е, че това са леки инфекции, които са рядък феномен и то при изключителна жега, на която станахме свидетели през изминалите месеци.

Водещи

Най-четени