Какво правим за децата с аутизъм 03.04 | 14:43

16 000 българчета страдат от болестта, държавата ще се погрижи за образованието им

От Филипа Тодева

Все повече деца у нас заболяват от аутизъм. Липсва точна статистика за броя на заболелите, но се смята, че у нас те са около 16 000, съобщи Севджиххан Еюпова, клиничен психолог в Карин дом, цитирана от БТА. На кръгла маса в парламента, посветена на децата аутисти, председателят на здравната комисия Нигяр Джафер обяви, че се правят стъпки към законодателни промени в образованието им.

"Тези деца изискват друг подход - образователен, социален и психологически", смята Джафер. По думите на Еюпова немалко от тези деца отпадат от училище, тъй като не могат да се поемат техните образователни потребности. Тя допълни, че трябва да има ранна диагностика на това състояние, за да се увеличат компенсаторните възможности на децата. Над 1000 деца са преминали през заниманията на Карин дом през последните 17 години.

Ани Антонова, председател на асоциация "Аутизъм", каза, че липсват подкрепящи услуги за деца с аутизъм, интегриращ подход, както и заетост на младите хора в такова състояние. За някои от децата, страдащи от аутизъм, престоят в училищна среда може да бъде пагубен, допълни Антонова.

Преди дискусията в кулоарите на парламента беше открита изложба от творби на деца със специални образователни потребности, възпитаници на Карин дом.

Водещи

Най-четени