Какво ще се случи с организма ни, ако спрем да ядем зеленчуци? 30.03 | 13:20

Зеленчуците са неизменна част от всяко балансирано хранене

От iNews

Зеленчуците са неизменна част от всяко балансирано хранене – те осигуряват ценни витамини, фибри и антиоксиданти, които поддържат тялото в добра форма. Но какво се случва, ако напълно ги изключите от менюто си? Според експертите, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, свързани с дефицит на жизненоважни хранителни вещества.

Последици от липсата на зеленчуци в храненето

Проблеми с храносмилането

Без достатъчно фибри, червата започват да функционират по-зле. Това води до запек, подуване и натрупване на токсини, обяснява диетологът Олeна Костюк. Фибрите играят ключова роля за поддържането на редовен стомашно-чревен тракт и здравословна чревна флора.

Влошаване на състоянието на кожата

Зеленчуците са източник на антиоксиданти – вещества, които защитават клетките от увреждане. При липсата им, кожата може да стане суха, без блясък, а също така да се появят повече пъпки и бръчки.

Постоянна умора и отпадналост

Микроелементи като магнезий и калий помагат за поддържането на енергийния баланс в организма. При недостиг, човек може да усеща постоянна слабост, липса на сила и мотивация.

"Не е нужно да ядете килограми зеленчуци! Само 300-400 грама дневно са достатъчни, за да се почувства тялото ви добре", отбелязва Костюк.

Важно е да се разбере, че приемът на витамини под формата на добавки не може напълно да замести хранителните вещества от естествени източници – те се усвояват по-добре, когато идват от храна.

Кои зеленчуци задължително трябва да присъстват в менюто ви?

За да поддържате здравето си в оптимално състояние, включете следните зеленчуци в ежедневното си хранене:

Листни зеленчуци (спанак, кейл, рукола, маруля)
Богати на витамини A, C, K и фолиева киселина, те подпомагат сърдечната функция, имунитета и храносмилането.

Броколи
Източник на фибри, витамини C, K и фолиева киселина. Има силно противовъзпалително действие и подпомага здравето на сърдечно-съдовата система.

Моркови
Съдържат бета-каротин (провитамин A), който е важен за зрението, кожата и имунната защита.

Чушки
Един от най-добрите източници на витамин C – ключов за имунната система, кожата и усвояването на желязо.

Домати
Богати на ликопен – мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Карфиол
Осигурява фибри, витамини C и K и спомага за детоксикацията на организма.

Цвекло
Подобрява кръвообращението, подпомага функциите на черния дроб и може да спомогне за понижаване на кръвното налягане.

Чесън и лук
Притежават противовъзпалителни и антимикробни свойства, укрепват имунната система и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тиква
Богата на бета-каротин, подкрепя здравето на очите, кожата и имунитета.

Краставици
Високо съдържание на вода, което подпомага хидратацията и улеснява храносмилането.

Водещи

Най-четени