Кафето не вдига кръвното 26.04 | 18:19

Риск за здравето има, но той не се увеличава с броя на чашите кафе на ден

От Георги Георгиев

Преди време се смяташе, че пиенето на повече кафе увеличава риска от повишаване на кръвното налягане. Сега обаче ново проучване сочи, че това не е вярно, съобщава Ройтерс.

Високото кръвно налягане се свързва със сърдечни заболявания и по-малка продължителност на живота, а много изследователи предполагат, че кафето може би е една от причините.

Според изследване на The American Journal of Clinic Nutrition, което е събрало данните от шест предишни проучвания, проведени сред 170 000 човека, изглежда, че кафето не е проблем.

"Резултатите показват, че при обичайна консумация на кафе от повече от три чаши кафе на ден рискът от повишаване на кръвното налягане е същият като при една чаша дневно.", казва Ливей Чен, който е работил по това изследване. Чен обаче добавя, че резултатите от проучването не сочат, че риск не съществува, а че просто не се увеличава спрямо броя на кафетата.

Ръководителите на изследването проучили колко чаши кафе на ден средно е изпивал всеки участник. Отговорите били от една до над пет чаши на ден. След години само един от пет участника започнал да развива високо кръвно налягане, като диагностицираните били представители и на привържениците на много кафе, и на онези, които се задоволявали само с по чашка дневно.

"Не мисля, че кафето е рисков фактор за високото кръвно налягане", споделя Лорънс Кракоф, който учи медицина в Mount Sinai Medical Center в Ню Йорк и не е работил по новото проучване. "Ако хората обаче пият по 12 чаши кафе на ден и не спят, смятам, че е доста по-рисковано."

Авторите на изследването са категорични, че отношението между консумацията на кафе и кръвното налягане е сложно, защото кофеинът действа по различен начин на хората.

 

Водещи

Най-четени