Кафето ни помагало да не забравяме 15.04 | 12:26

Ако си пийвате умерено и редовно кафенце, няма да ви хване Алцхаймер

От iNews.bg

Умерената редовна консумация на кафе може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване, цитирани от sciencesetavenir.fr.

Учени от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болест на Алцхаймер.

Наблюдаваното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални протеини в мозъчни клетки. Изследователите, под ръководството на Давид Блум, открили, че редовното приемане на кофеин забавя отслабването на умствените способности при възрастните и намалява риска от деменция.

Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с анормалните протеини, обаче не бе изяснен. В изследвания с мишки учените констатирали, че редовното приемане на кофеин - 0,3 грама на 1 литър вода, предотвратява загубата на паметта и някои модификации на зловредните протеини. В рамките на 10 месеца, млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, приемали кофеин по орален път.

Учените отбелязват, че гризачите, които приемали кофеин, развили по-малко заболявания, свързани със загубата на паметта и Алцхаймер.

Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging.

Водещи

Най-четени