Ковид е в ново настъпление и, оказва се, от него е пострадал и доц. Ангел Кунчев 25.09 | 09:31

И аз самият го изкарах наскоро, въпреки че имах три ваксинации

От iNews.bg

Ковид е в ново настъпление и, оказва се, от него е пострадал в последните дни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И аз самият го изкарах наскоро, въпреки че имах три ваксинации. Три-четири дни не се чувстваш добре, но не толкова температурата е водеща, колкото горните дихателни пътища. Пак изчезва за два-три дена вкусът, чувстваш се много разбит, много отпаднал и трудно продължаваш да правиш това, което нормално правиш, разказа Кунчев пред бТВ.

След това една кашлица продължителна, неприятна, остра и суха, и нещата минават. Сега в най-добрия случай това се случва за 3-4 дни и без особено лечение, то е някакво специфично лечение. Все пак щамът на ковид е Флирт. Хес още не е навлязъл у нас, посочи специалистът.

Българите в момента боледуват основно от ковид и по наблюдения на доц. Кунчев 60-65% от случаите при личните лекари са хора именно с това заболяване.

Знам, че покрай това тая диагноза се трупат много емоции и като кажеш, хората малко се стресират, само че този ковид не е оня, който познаваме от пандемията и се кара по-леко. Ковид се предава лесно, но протичането не е тежко, а ваксини има. Над 80 000 ваксини се закупиха и 2000 души вече са имунизирани, съобщи главният държавен инспектор на България.

Най-добре е да носим маска и да ограничим контактите, за да се пазим от ковид. Грип обаче в момента не хващаме. Грипът ще го хванем към Коледа, а после пикът и епидемията ще са в края на януари и през февруари, прогнозира доц. Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени