Кои храни побеждават пролетните неразположения? 07.03 | 07:18

С точната храна можем да преборим пролетната умора и алергии

От Мартина Панайотова

Пролетта идва, а с нея, освен слънчевото време, уви, застигат ни пролетната умора и сенната хрема. В началото на сезона много хора се чувства отпаднали, други пък са податливи на алергии. Пролетните неразположения, макар и незначителни на пръв поглед, всъщност смазват настроението и желанието ни да вдишаме свежестта навън.

Сенната хрема е сред най-разпространените алергии пролетно време, която бива причинена от т.нар. полени. Малките частици, носени свободно във въздуха, попадат лесно в белия дроб през носа и устата, в следствие на което предизвикват различни алергични реакции като тежка кашлица, подути очи, кихане и пр.

Лечението често се свежда до борба със симптомите, като лекарите съветват алергичните да избягват места с висока концентрация на полени. Налице са обаче и други средства за справяне с проблема.

Плодовете и зеленчуците снабдяват тялото с изчерпаните през зимата витамини и други полезни съставки. Преимуществото е, че тъкмо през пролетта пресните и разнообразни продукти са лесно откриваеми.

Храните, богати на витамин С са истински щит за тялото ни от какви ли не болести. Такива са броколите, цитрусите, магданоз, зеле, лук, чесън, коприва, които също така имат силно успокояващ ефект върху алергиите.

Билковите чайове са изпитан природен метод в битката с болестите. Чай от хвощ, живовляк и цвят от роза облекчават алергичните реакции.

За да изхвърлите отровите, които задръстват тялото ви, пийте колкото се може повече вода. Приемът на течности спомага обмяната на веществата и покачва тонуса. В пролетните дни е препоръчително да се пият минимум по 1,5-2 литра вода.

А кои са някои от най-ценните оръжия срещу пролетната умора, четете на Kulinar.bg

Водещи

Най-четени