Колко българи не могат да имат деца 21.02 | 14:50

145 хиляди двойки в страната имат нужда от лекарска помощ

От Мая Александрова

Репродуктивни затруднения имат до 10 на сто от населението на България. Това каза Мартин Бориславов по време на представянето на новооткрит кабинет по репродуктивно здраве в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали.

По думите му 145 хиляди двойки в страната имат нужда от лекарска помощ, а репродуктивни проблеми потенциално имат между 360 хиляди и 500 хиляди двойки.

Новооткритият кабинет по репродуктивно здраве е единствен в област Кърджали. Той ще започне да функционира през март. На местно ниво ще се извършват консултации, първоначална диагностика и изследвания на двойките.

Част от първите изследвания ще бъдат дублирани и мониторирани в лабораториите в София, за да бъде направено сравнение правилно ли са отчетени те в Кърджали, каза директорът на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски", д-р Тодор Черкезов.

Преди по-малко от седмица стана ясно, че НЗОК ще осигури допълнителни средства за заплащане на дейностите по инвитро процедурите. Средствата са в размер на 189 573 лв. и ще бъдат освободени по параграф "Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи".

Водещи

Най-четени