Консумацията на рибни продукти намалява риска от депресия при жените 05.05 | 18:07

Омега 3 киселините в комбинация с женските хормони помагат на мозъка да се бори с депресията

От Пламена Вълчева

Консумирането на рибни продукти два пъти седмично намалява риска от депресии при жените с 25%, установиха австралийски учени, предава Daily Mail. 

Ефектът на морската храна се обяснява с факта, че съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини, в комбинация с женските хормони естроген и прогестерон, помагат на мозъка срещу депресивните състояния.

Според предишни изследвания най-малко пет милиона британки имат проблеми с депресията. Екип учени от изследователския институт "Мензиeс" в Тасмания изследвал 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години. Участниците в експеримента трябвало да си водят дневник за хранителния си режим. В него задължително били включени рибни продукти, сред които риба, миди и раци. Едновременно с това наблюдение учените следели и тяхното психично здраве.

При жените се наблюдавало интересна тенденция. С всяка следваща седмица при поне едно допълнително рибено ястие се констатирало намаляване на риска от депресия с 6%. А тези, които консумирали морска храна два пъти седмично, показали снижен риск от депресия с 25%, допълва БТА.

При мъжете консумацията на рибни продукти не се отразява върху депресивните им състояния. 

Водещи

Най-четени