Конфликт между лекари остави "Пирогов" без уролози 09.12 | 14:01

Всички специалисти подали молби за напускане

От Христина Рафаилова

Най-често търсената болница при спешни случаи в столицата – "Пирогов", е напът да остане без специалисти по урология. Всички медици в това отделение са подали молба за напускане, потвърдиха за iNews от здравното заведение.

Причината специалистите да напуснат е шефът на анестезиолозите в отделението д-р Цветан Борисов. Според лекарите той се държал агресивно с тях и се стигало и до физическа саморазправа. Медиците твърдят, че това рефлектира и върху пациентите. 

Няма опасност нуждаещите се от помощ да останат без лечение, успокоиха от "Пирогов". Всеки служител по договор има едномесечно предупреждение, преди да напуснат работа. Лекарите са по кабинетите и се грижат за пациентите в момента, заявиха още от болницата. 

Също така от ръководството на лечебното заведение са предприели административни мерки и проверяват случая. И на двете страни са поискани обяснения в писмен вид. Те трябва да ги представят в срок до 3 дни, както изисква вътрешният правилник на болницата. Сезирана е и Етичната комисия на лечебното заведение.

Със случая е запознат и зам.-министърът на здравеопазването д-р Чавдар Славов. Той е изразил желание конфликтът да бъде разрешен в законоустановените правомощия на директора, т.е. да бъдат сезирани Етичната комисия на болницата и Етичната комисия на БЛС.

Водещи