Край на диетите! Учени откриха, че мазнините са полезни 23.10 | 16:50

Оказа се че манията по перфектните тела е повишила риска от болести

От Филипа Тодева

Обичате да си похапвате мазничко? Вече няма нужда да се тревожите за килограмите си. Водещ британски експерт твърди, че мазните храни са здравословен начин за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише Daily Express. Кардиологът д-р Асийм Малхотра от университетска болница в Лондон сложи край на 40-годишното демонизиране на наситените мазнини и дойде време и лекарите да променят мисленето си.

Според специалиста манията по нискомаслените диети "парадоксално" е повишила риска от болести на сърцето.

Към спорния му призив се присъединяват и други експерти, които определят 40-годишната препоръка за ограничаване на наситените мазнини като "най-голямата медицинска грешка в нашето съвремие".

Специалистите твърдят, че препоръката излага милиони хора на риск от проблеми със сърцето и води до свръхупотреба на понижаващите холестерола статини, провъзгласени за хапчета-чудо.

Хората могат ефективно да се предпазят от сърдечносъдови проблеми, консумирайки "истински" хранителни продукти като масло, мляко и сирене, и възприемайки средиземноморския начин на хранене, изобилстващ от плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести продукти, зехтин и риба, смятат експертите.

Водещи

Най-четени