Край на мечтите! Пушим на студа на Нова година 09.12 | 09:38

Депутатите се замотаха с дебатите по бюджета и няма да имат време да мъдрят пушенето

От Кремена Бедерева

Мечтите на пушачите у нас, че ще могат да прекарат празниците с цигара в уста и в с чашка в ръка дори и в заведенията, където ще празнуват, остават само мечти.

Тази Нова година пак няма да се пуши в ресторантите и баровете, защото мнозинството няма да успее да приеме промените в Закона за здравето, които да либерализират режима за тютюнопушене. Заради проточилите се дебати по бюджета за догодина тази седмица законът няма да влезе в зала, прогнозира пред в. "Преса" депутатът Спас Панчев.

Шансовете това да се случи в следващите пет дни били 30%, защото макар че депутатите ще заседават в понеделник и вторник извънредно, не са оптимисти, че ще успеят да гласуват бюджета бързо.

Причината е, че ГЕРБ максимално се възползват от процедурата и бавят приемането на текстовете. "Най-вероятно ще гледаме Закона за здравето на първо четене едва между 18 и 20 декември", призна Панчев.

Това означава, че второто четене ще бъде чак след празниците, тъй като Народното събрание излиза в коледна ваканция. В левицата са притеснени, че туроператорите ще им се разсърдят за поет, но неизпълнен ангажимент към тях, свързан с пушенето.

Водещи

Най-четени