Кръвен тест за Алцхаймер 20.07 | 16:28

Тестът все още не е готов, но ако премине изпитанията, ще "засича" болестта и ще е много по-евтин

От Ивайло Ачев

Екип от австралийски учени е все по-близо до отдавна преследвана цел – да изобрети кръвен тест, с който да открива болестта Алцхаймер, предаде АП.

След предварителните тестове се оказва, че новият метод за изследване се представя добре при откриване на маркери, показващи наличието на Алцхаймер. Предстоят по-обширни проучвания и ако тестът бъде издържан, то може да има истински пробив в медицината.

В момента най-добрият начин за откриване на признаци на коварната болест е скенер на мозъка. Той показва определени "съсиреци" на протеин, наречен амилоид, които указват наличието на проблем.

Тези "съсиреци" могат да бъдат открити до десет години, преди болестта да почне да предизвиква загуба на паметта. Скенерът обаче е твърде скъп и сложен метод за диагностициране.

Всъщност новият кръвен тест се разработва на базата на девет хормона и протеина в човешкото тяло, които могат да покажат дали има покачване на амилоид в мозъка.

В световен мащаб 35 млн. души страдат от Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция. Все още не е измислен ефективен лек за болестта, като единствено някои от симптомите ѝ могат да се лекуват.

Водещи

Най-четени