Куркумата бори рака на гърдата 13.02 | 14:53

Изследователи от САЩ потвърдиха ефикасността на тревистото растение

От Боян Кърпачев

Използваната от мнозина за подправка куркума може да намали драстично размера на злокачествените ракови образувания.

Д-р Рамеш К. Гупта от Университета в Луисвил (САЩ) и колегите му изпробвали лекарствени препарати на базата на куркума върху лабораторни животни. Резултатите показали, че медикамента действително е в състояние да смали драстично размера на туморите, както и да забави скоростта на размножаване на канцерогенните клетки.

Проучването имало за цел да намери лекарство срещу рак на гърдата. Специално било изследвано въздействието на куркумата, за чиито корени е известно, че съдържат антиканцерогенното вещество куркумин.

Учените отдавна търсят лек за един от най-големите бичове за човечеството – рака. Напоследък обаче се обръща все повече внимание на традиционната медицина и свойствата на билките. Древни лекарства от натурален произход от хилядолетия се използват в медицината като противотуморни.

Истински парадокс е, че медицината непрекъснато търси нещо ново, докато всъщност се оказва, че древното знание вече е разполагало с всички отговори, които съвременният човек търси.

Куркумата е позната от хиляди години на древните азиатски народи, които са я отглеждали за медицински цели. Днес може да се намери в биомагазините и в добре снабдените супермаркети.

Резултатите от проучването, които са публикувани в списание Cancer Prevention Research, сочат още, че поглъщането на капсули, съдържащи 200 мг куркума на прах, е много по-ефикасно от консумирането на храна на базата на куркума, допълва БТА.

Водещи

Най-четени