Към какво се пристрастяваме най-много? 25.09 | 14:25

Не са цигарите и алкохола

От Цанка Донкова

Пристрастяването към нещо по принцип си е чиста психология. Въпрос на вреден навик, или слаба воля. Вярно е, че съществуват вещества, които влияят на тялото ни, за да искаме още и още от дадения "наркотик", но в момента, в който изживеем абстиненцията отново опираме до психологията.

Въпреки това в повечето случаи се пристрастяваме към неща, които се оказват изключително вредни за здравето ни - цигарите, алкохола, наркотиците. Да, но не те са на върха на пирамидата. Още нещо ги детронира от поста най-пристрастяваща съставка.

Учените в Холандия открай време се опитват да убедят останалата част от Европа, че захарта е много по-опасна и пристрастяваща от алкохола и никотина.

Пол Ван дер Велпен от екипа на Амстердамската здравна служба напомня, че тази информация е изключително важна за общественото здраве.

Вижте как и защо захарта е по-опасна в Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени