Медицински игли, направени от... захар! 11.02 | 18:12

Захарните микроигли ще са безболезнени, ефективни и сигурни, обещават създателите им

От Георги Георгиев

За повечето от нас посещението при лекар е неприятно изживяване, особено ако по някакъв начин е свързано с игли.

Благодарение на екип изследователи от лондонския King's College в бъдеще поставянето на ваксина или антибиотик чрез инжекция може да се окаже почти безболезен процес, съобщава сайтът Mashable.

Учените са разработили нова система за интравенозно поставяне на препарати, която използва набор от микроигли вместо познатата ни единична игла за спринцовка.

Макар и впечатляваща, тази част от изобретението не е най-иновативната – още миналата година японската корпорация Fujifilm представи подобен проект. В случая британските учени са успели да създадат система от микроигли, направени изцяло от захар, което им позволява да се разтварят в тялото – максимално безболезнено, след като лекарството бъде инжектирано в кръвта.

Така предложената система е полезна и поради факта, че може да съхранява ваксините при стайна температура. Според създателите ѝ  тя ще бъде ефективна, колкото и стандартните, базирани на иглите, решения.

Сред предимствата на захарните микроигли са, че те ще са евтини, ще могат да се изработват в големи количества и да се съхраняват без проблем в лечебните заведения извън хладилниците. С тях рискът от предаване на болести чрез замърсени игли се свежда до минимум, тъй като просто няма начин дадена спринцовка да се използва два пъти.

В момента иновацията е на етап тестване върху животни, който скоро ще приключи и ще се премине към изпитания върху хора.

Водещи

Най-четени