Кърменето носи ползи за стомаха на бебето 13.05 | 10:42

Майчиното мляко подпомага развитието на полезните бактерии в червата на детето

От Боян Кърпачев

Кърменето е хранителният фактор с най-голямо значение за развитието на чревната флора на детето, според ново проучване, проведено от Националния институт по храните към Техническия университет на Дания и Университета в Копенхаген. Изследването показва, че кърменето подпомага размножаването на полезните млечнокисели бактерии в чревната флора на бебето. Те са особено полезни за развитието на имунната система на детето.

Редица изследвания са доказали, че кърмените бебета растат малко по-бавно и са малко по-слаби от децата, които са хранени с адаптирано мляко. От друга страна, децата, които са кърмени, имат малко по-ниска честота на затлъстяване, страдат по-малко от алергии, диабет и възпалително заболяване на червата по-късно в живота си. Според новото проучване на Националния институт по храните и Университета в Копенхаген, това може да се дължи на факта, че кърменето подпомага развитието на полезните бактерии в червата на бебето.

"Наясно сме, че микробите в чревната система са от решаващо значение за добре функционираща имунна система. Бебетата се раждат без бактерии в червата и развитието на чревната микрофлора е от решаващо значение за бъдещото му развитие. Диетичните фактори са едни от основните при развитието и, особено през първите три години от живота", казва Тин Раск Лихт, завеждащ катедрата за проучвания в Националния институт по храните на Дания.

Проучването показва, че са налице значителни промени в състава на чревните бактерии от девет до 18 месеца след прекратяване на кърменето. Въпреки това, чревната микрофлора на детето продължава да се развива чак до тригодишна възраст, тъй като става все по-сложна, а също и по-стабилна.

"Резултатите от изследването могат да бъдат използвани в подкрепа на инициативи, които промотират кърменето, за да се помогне на все повече децата да развият стабилна чревната микрофлора, която да заздрави имунната им и храносмилателната системи. Също така могат да се разработят нови видове адаптирано мляко, които да съдържат повече полезни за червата бактерии", завършва Тине Раск Лихт.

Водещи

Най-четени