Кърмените деца се справят по-добре в училище 16.03 | 15:00

Когнитивните умения на децата се влияят от това дали са били хранени по естествен начин като малки

От Георги Георгиев

Британски учени установиха, че кърменените деца се справят по-добре с уроците в училище. Изследването, проведено от университетите в Оксфорд и Есекс, установило, че ако периодът на кърмене след раждането бил по-малък 4 седмици, то това се отразявало значително върху когнитивните способности на мозъка.

Учените тествали уменията в училище на всяко кърмено в миналото дете с едно или повече деца, които били хранени от биберон, но които били подобни във всички други отношения, информира PhyOrg.com

Показаните резултати в четеното, писането и решаването на математически задачи на децата на пет, седем, 11 и 14 години показали, че съществуват значителни разлики между двете групи.

Проучването установило, че кърменето е по-характерно за майки, които са от по-високите социални слоеве и са с по-високо IQ. Поради тази причина изследователите трябвало да разберат дали по-лошите когнитивни умения се дължат на самото кърмене или са резултат по-добрите гени, които кърмещите майки са им предали.

За целта те използвал богато количество данни за 12 хиляди деца, родени в началото на 90-те. Бебетата били сравнявани по огромен набор от показатели, като пол, гестационна възраст, тегло, възраст на майките и техния социален статус, домашна среда и образование. Важен показател в изследването бил и отношението на родителите към кърменето преди раждането.

Анализирайки всички тези показатели, учените успели да получат статистически значими резултати, че кърменето се отразява на умственото развитие и умения на малките британчета. В заключение те отбелязват, че тези тенденция имат склонност да нарастват във времето.

Водещи

Най-четени