Да поговорим! Кърменето - 3D изживяване 01.08 | 07:00

От 1 до 7 август е Световната седмица на кърменето

От Кремена Бедерева

Тазгодишната тема на Седмицата "Да поговорим! Кърменето - 3D изживяване" набляга основно на общуването и комуникацията. Когато се разглежда подкрепата за кърмене, тя се наблюдава в две измерения: време (от бременността до отбиването) и място (у дома, в общността, здравната система). Но нито едното от двете няма голямо влияние без третото измерение - комуникацията!

Темата задава много въпроси - как говорим за кърменето, как утвърждаваме неговата "нормалност", как да направим така, че позитивното послание за всички ползи от кърменето да достигне до възможно повече хора?

Частта "3D" от посланието е директна препратка към глобалните комуникационни канали, с които разполагаме през последните десетилетия - Интернет, мобилни телефони, сателитна телевизия и др., чрез които информацията и посланието за кърмене може лесно и безпрепятствено да достигне на хиляди километри разстояние.

Натрупват се все повече доказателства, че повишаване честотата и продължителността на кърменето имат положителен резултат по отношение на общественото здраве, затова в тази посока работят от години СЗО, УНИЦЕФ, Националният комитет по кърмене и редица неправителствени организации по света, посочва доц. Ваня Недкова, почетен председател на Националния комитет по кърмене към Министерството на здравеопазването.

По данни на статистиката Плевен е сред българските градове, които през последните години отбелязват ръст на раждаемостта. В края на юли общинският съвет реши да бъдат увеличени местата в детските ясли от 1 септември.

Плевен се присъединява към Световната седмица на кърменето, която започва днес, със семинар за млади майки под мотото "Щастливи майки кърмят децата си". Това съобщиха за БТА организаторите.

По време на седмицата ще бъде показана фотоизложба "Изкуството на кърменето", както и филма на д-р Гру Нюландер "Гърдата е най-доброто", преведен на 50 езика и препоръчан от Световната здравна организация.

Младите плевенчанки ще разговарят със специалисти за "За различните измерения на кърменето". Как да преодоляват възникнали проблеми ще ги посъветва доц. Ваня Недкова.

В Бургас пък днес, от 11 часа в двора на Етнографския музей ще се открие мини фото-изложба "Кърменето - блаженство за дребосъци". Посетителите ще имат възможността да се запознаят с предимствата на кърменето и да се посмеят със забавните реплики на говорещи кърмачета.

Фотосите в изложбата са седем, като на 4 от таблата има 43 аргумента в полза на кърменето, а на останалите 3 - реплики на говорещи кърмачета. Събитието се организира с подкрепата на доброволната кърмаческа организация Ла Лече Лига България.

 

Водещи

Най-четени