Лека дрямка след учене помага за запомнянето 25.01 | 10:08

Спомените не се "архивират", а са обект на постоянни промени от различни влияния

От Елисавета Балтова

Най-добрият начин да се запомни току-що научено стихотворение, номер с карти или уравнение по алгебра може би ще се окаже дрямката след ученето.

В експерименти учени в Германия показват как мозъкът има по-голям шанс да устои на опитите да обърка или да запомни неправилно скорошен спомен по време на сън, отколкото в будно състояние.

Опитът им, публикуван в Nature Neuroscience, показва нови открития в областта на сложния процес, при който запомняме, складираме и съзнателно си възвръщаме даден спомен или информация - ученето с една дума.

По-ранните изследвания показали, че пресните спомени, складирани временно в област на мозъка, не се запечатват веднага.

Също така досега се знаеше, че възвръщането на тези спомени малко след ученето, играе огромна роля за постоянното им складиране в мозъчния "хард-диск".

В будно състояние този период на възвръщане на спомени обаче е много по-крехък. Научаването на още едно стихотворение в това състояние например ще влоши шансовете за запомняне на първото.

Бьорн Раш от университета в Любек, Германия и трима негови колеги предполагат, че същото нещо се получава и докато спим. Така създали експеримента, за да проверят дали са прави.

Казали на 24-ма доброволци да запаметят 15 двойки картинки със снимки на животни и предмети от всекидневния живот. Докато провеждали опита, били изложени на слаба неприятна миризма.

40 минути по-късно, половината от участниците, които останали будни, били помолени да запаметят още една серия от картинки, малко по-различни от предишните.

Точно преди да започнат, били изложени на същия аромат, направен специално за да насочи спомените им към първата група картинки.

Останалите 12 души междувременно направили втората част от упражнението след кратка дрямка, по време на която били изложени на аромата.

И двете групи били тествани на първата серия от картинки. За голяма изненада на учените, "спящата" група се представила много по-добре, възвръщайки 85% от спомeните си за картинките, в сравнение с 60-те процента запаметени картинки от останалите, които били будни.

Друг професор от изследователите споменава за положителното влияние на кратките периоди от сън. Откритията също така разкриват и стратегия за помагане на пост-травматичен стрес. Техниките за възвръщане на спомените може да е полезна и при желанието да се забравят някои спомени и моменти от живота.

Професорът дава пример с компютъра, който, както казва той, е метафора за човешките спомени, които се складират в мозъка.

Паметта на човека е толкова динамична. Спомените не се "архивират", а са обект на постоянни промени от различни влияния, смятат учените.

Водещи

Най-четени