Лекари и медицински сестри излязоха на протест пред болниците 01.11 | 14:25

Те са недоволни от недофинансирането на дейността на лечебните заведения

От Мая Александрова

Лекари и медицински сестри изпълниха заканата си и излязоха пред болниците, в които работят, в знак на протест срещу недофинансирането на дейността на лечебните заведения.

Средствата, които са преведени на болниците, са 80% от цялата дължима сума.

Протестите имаше пред различните отделения в Александровска болница, където лекарите обясниха, че неизплащането на 100% от дейността им ще доведе до нарастване на дълговете на болницата с 60 на сто към края на годината.

Работещите в "Св. Анна" също излязоха пред лечебното заведение на протест срещу непълното изплащане на дейността им.

Лекари и медицински сестри от "Пирогов" и днес излязоха на половинчасов протест пред сградата на лечебното заведение. Те протестираха с искания да се изплати напълно извършената от болницата дейност, а не само 80% от нея.

Лекарите от АГ-болниците "Майчин дом" и "Шейново" също протестираха с искания за пълното изплащане на изработеното от тях, както и за увеличаване на заплатите им.

По-рано днес директорът на "Пирогов" Стоян Миланов обясни, че НЗОК, освен че не плаща на 100% на болниците за извършената от тях дейност, но и бави плащанията към тях. Той коментира още, че възможността лекарите да останат без заплати е много голяма.

Водещи

Най-четени