НЗОК бави плащанията към болниците 01.11 | 09:41

Стоян Миланов: НЗОК е във фалит, а цялата система е в тотален колапс

От Мая Александрова

НЗОК плаща на "Пирогов" с два месеца закъснение. Това съобщи в ефира на Нова телевизия директорът на болницата Стоян Миланов. Той обяви, че лекарите от здравното заведение ще излязат на протест днес от 12.30.

Това се случва, въпреки че "Пирогов” е получил 80% от фактурираните средства за септември и заплатите на медиците са изплатени.

"Ситуацията, която е изключително напрегната, е един червен картон за болницата. Не мога да приема финансиране по подобен начин. От миналия месец фактурираме всеки един пациент след 18-то число като надлимитен, т.е. следващия месец НЗОК може да ни плати 0 лв. Тази несигурност трябва да спре. Това е пълен абсурд, на който сме свидетели близо 10 годни. За мен това е ненормално положение в държавата”, заяви Миланов.

Той съобщи, че преди два дни в "Пирогов" са получили обаждане от големи данъкоплатци, от публичния изпълнител, който е предупредил, че болницата е декларирала здравни вноски и данъци, които дължи на държавата. "Ние не можем да ги платим”, каза Стоян Миланов, като поясни, че причината за това е в забавянето на средствата от НЗОК към болницата.

Миланов беше категоричен, че ролята му е да защити правото на труд на медиците и интересите на принципала в лицето на Министерството на здравеопазването. "Касата ме накара да направя нещо незаконно, подправяйки фактури, с което не мога да се съглася. Това означава да призная дълг без разрешение на принципала”, коментира директорът на "Пирогов".

По думите му Министерството на здравеопазването е изключително коректно към "Пирогов”, но Здравната каса бави парите за болницата с два месеца.

"Т.е. ние я кредитираме. Работим на 0, повече така не може да продължава”, каза директорът на спешния институт. По думите му "Пирогов” дължи около 10 млн. лева към доставчици, но не дължи нищо на държавата като данъци и осигуровки.

Той посочи, че възможността лекарите да останат без заплати е много голяма.

"Ние сме в пряка наркотична зависимост от действията на НЗОК. Това трябва да спре". Стоян Миланов коментира, че Здравната каса е във фалит, а цялата система е в тотален колапс.

Най-четени