Лекарите не очакват преговори – подготвят протести 20.10 | 10:52

Националните стачни комитети на КНСБ и "Подкрепа" също решават

От Елена Коцева

След като лекарите скъсаха споразумението с правителството, протестите им изглеждат сигурни.

Самите работещи в сферата на здравеопазването и болничната помощ не очакват и не се подготвят за нови преговори.

Доктор Гинчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ, е на мнение, че този път няма да се стигне до договаряне. По думите му лекарите нямат друг избор освен да излязат на протест.

Според Генев, цитиран от БНР, в момента в България чиновници решават как да се харчат парите за здравеопазване и това поражда пълен хаос.

Скъсаното вчера споразумение е било валидно всъщност два месеца и половина, стана ясно още от думите на Гинчо Ганев, а самите представители на Българския лекарски съюз не са имали вариант да не го подпишат преди. Самото споразумение е имало единствено за цел да отклони подготвяните протести.

Днес се очаква проектобюджетът на Здравната каса за следващата година да бъде внесен в Министерския съвет. След вчерашния скандал в НСТС все още не е ясно дали Касата ще продължи да формира резерв в БНБ или ще трябва да направи трансфер на средства към Министерството на здравеопазването. В проекта са предвидени увеличение на парите за специализирана извънболнична помощ, лабораторни изследвания и лекарства за домашно лечение. По-малко обаче са средствата за болниците.

От своя страна Националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" също днес ще решат дали да обявят общи действия, след като и преговорите по пенсионната реформа вчера не постигнаха успех. От синдикатите отхвърлят предложението НОИ да плаща и догодина пенсиите на работещите първа и втора категория труд.

Водещи

Най-четени