Лекарите се отказват от протестите 14.03 | 16:59

Готови са да съдействат на служебния министър проф. Николай Петров

От Елена Кирилова

Българският лекарски съюз ще прекрати протестите, докато служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров организира срещи със Здравната каса и съсловните организации, съобщава БНР.

Това стана ясно по време на среща в Министерството на здравеопазването, организирана от Петров. По думите на председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов всички имат желание за спокойствие в системата на здравеопазването, ето защо няма да се пречи на работата на новия министър с протести.

Райчинов подчерта, че предстоят обсъждания за необходимите промени в НЗОК, в Надзорния й съвет, както и във всички методики, които предизвикаха масово недоволство в сектора през последните месеци.

От своя страна, управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков също показа, че е склонен към диалог.

По време на днешната среща лекарите и зъболекарите са представили и въпросите си, свързани със специализантите в страната.

Фармацевтите пък са предали документ с 14 точки, в който се посочват основните проблеми в сектора. На срещата са присъствали и представители на медицинските сестри и фелдшерите. Те са обявили, че се надяват поне част от проблемите в здравеопазването да бъдат решени бързо.

Петров разкри, че вече има ясни приоритети в работата на Министерството на здравеопазването. Надеждите му са спешните неща да бъдат решени по време на неговото управление, а останалите да се заложат като задачи, които да наследи следващият министър.

Като спешни той посочи Националният съвет по цените и реимбурсирането, както и двете стратегии до 2020 г. Ключова според него и работата по четирите проекта от двете оперативни програми.

Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, заяви, че очакванията на пациентите са Петров да създаде Обществен съвет по здравеопазване. Това би осигурило прозрачност на МЗ, смята той.

Водещи

Най-четени